top of page
Ikonopis3.jpg

KURS IKONOPISA

U Pravoslavnoj crkvi postoje kanoni ikonopisanja kojih se pridržava svaki ikonopisac. Pravila nisu zvanično propisana već se prenose generacijama sa majstora na učenika. Osnovno nepisano pravilo jeste da se ikona radi po obrascu (predlošku) neke starije ikone koja je opšteprihaćeni obrazac. Slikanje ikona po mašti umetnika bez poznavanja ovih pravila ne predstavlja crkveno učenje i ne može se nazvati ikonom u strogom smislu reči. Shodno tome poželjno je dugo vežbati slikanje ikona na osnovu obrasca i uz savete majstora za ikonopis.


Art Centrala vam upravo nudi upoznavanje sa osnovnim procesima slikanja ikona. Na časovima ikonopisa sa slikanjem se kreće se od prvog časa. Slikanje ikona vrši se isključivo pigmentima uz upotrebu jajčane emulzije, na lipovoj dasci. Polaznici koriste predloške originalnih ikona starih majstora i  u svakom trenutku imaju pomoć i asistenciju predavača u skladu sa svojim potrebama i slikarskim iskustvom. Predavači upoznaju polaznike sa vrstama preparature, ikonografskim kanonima, simbolici na ikonama, kao i različitim načinima zaštitite slikanog sloja. Kroz celokupni proces rada vodi vas Minja Poljak.

Sav materijal za rad je obezbeđen i uračunat u cenu sem daske na kojoj se slika ikona. Cena daske u ateljeu je ista kao i u svim radnjama u kojima se prodaju. Dasku možete kupiti kod nas ili u nekoj od prodavnica i doneti je sa sobom. U okviru cene kursa uračunata je besplatna imitacija zlata (šlag metal) dok se pravo zlato doplaćuje zavisno od površine i karataže. Zbog nemogućnosti da unapred znamo na kojem formatu želite da počnete svoj prvi rad, kao i da li želite imitaciju ili upotrebu čistog zlata, savetujemo Vam da nas kontaktirate zbog preciznog dogovora pre početka slikanja.

 

Atelje je opremljen sa više profesionalnih štafelaja, klupica, radnih površina pogodnih za slikanje i stolova sa elektromotorima kojima se podešava visina. Svaki polaznik ima na raspolaganju veliki izbor akrilnih ili uljanih boja kao i pigmenata, zavisno od tehnike i tehnologije rada. Veliki izbor različitih četkica za rad se podrazumeva. Atelje takođe poseduje sva neophodna tehnološka pomagala kao što su projektori, računari, table za precrtavanje. Atelje je opremljen svim sredstvima za rad vrhunskog kvaliteta. Polaznici imaju mogućnost korišćenja stručne literature, umetničkih monografija i kataloga. Uz stručno vođstvo iskusnih predavača, polaznici će maksimalno razviti svoj talenat i postići najbolje rezultate.

Časovi se održavaju: Ponedeljkom, utorkom i sredom od 18 do 21h

Cena kursa je 8.200 rsd

Kurs Ikonopisa nema ograničenja u trajanju. Polaznici pohađaju kurs onoliko koliko smatraju da je njima neophodno i praktično nema kraja jer je uvek moguće usavršavanje. Kurs se uplaćuje u ciklusima od četri časa a svaki čas traje tri sata. Časovi se pohađaju jednom nedeljno u odabranom terminu a postoji mogućnost dolaska i dva puta nedeljno po ceni od 14.400 rsd, čime ostvarujete popust. Predviđeno je da se časovi iskoriste u periodu od trideset dana od trenutka uplaćivanja prvog termina.

Asset 1.jpg
Logo Art Centrala.png
bottom of page