top of page
Images_Alex_Dmitrovic_0047_edited.jpg

IZLOŽBA U KUĆI KRALjA PETRA PRVOG

Na Topčideru, pomalo skrajnuta od velikih raskrsnica Beograda, u idiličnoj kući, postoji prava umetnička oaza, koju čine polaznici škole (Obrazovno kreativnog centra) pod nazivom “Art Centrala.”

Divno je zapravo kročiti u ove prostore, u kojima stvaraju generacije od najmlađih do odraslih ljudi, koji su tu, da bar neko vreme provedu stvarajući i da budu u direktnom kontaktu s umetnošću. Atmosfera zajedništva, koja podrazumeva druženje i razmenu međusobnih životnih iskustava kroz marljivo savladavanje slikarskih problema, koje svaki ponaosob učesnik lično postavlja sebi, uz savesno i predano angažovanje pedagoga, rezultuje kvalitetnim umetničkim radovima, koji će biti predstavljeni u galeriji Kuće kralja Petra I.

Ove specifične umetničke zajednice jesu prave oaze u danšnjem vremenu, u kome caruju nove brze tehnologije, instant život i nedostatak punih, iživljenih, emocija. Zbog toga su Ikonopis, slikanje klasičnim tehnikama, uljem i akvarelom, kao i strip i crteži, veoma zanimljivi učenicima ove škole.

Mogućnost da su u “Art Centrali” učesnici raznih uzrasta, daje obilje interesantnih, zanimljivih umetničkih rešenja, koja su često samonikla, ali delikatno podpomognuta autoritetom pedagoga. U učenju se insistira na individualnom pristupu pri konsultaciji i korekturi u radu sa polaznicima, šta je ispravno, i najbolje za njih same.

Otuda i lepe radosti, zdrave opuštenosti, a i duboke pažnje pri radu učenika koju osećate kada uđete u ovu školu. Nosite u sebi pojedninačne utiske o radovima i njihovim autorima, kao i prijatna sećanja na susret sa njihovim profesorima.

 

U Beogradu 20.3. 2022.

Prof.emeritus Anđelka Bojović

Asset 1.jpg
Logo Art Centrala.png
bottom of page