top of page

Rares Jonasku

6.jpg

Zovem se Rares Jonasku (Rareș Ionașcu). Ja sam umetnik i ikonopisac iz Rumunije. Pohađao sam srednju umetničku školu „Nikole Tonica“ (Nicolae Tonitza), Fakultet likovnih umetnosti u Bukureštu i Bogoslovski fakultet na odseku za sakralnu umetnost. Oblasti u kojima sam specijalizovan uključuju ikonografiju, vodenu pozlatu (Water Gilding), minijaturu, istorijsku ilustraciju, kaligrafiju i kartografiju.

Do sada sam završio mnoge projekte koji obuhvataju slikanje ikona za crkve i manastire u mnogim zemljama, a učestvovao sam na mnogobrojnim izložbama. Pored sakralne umetnosti slikam i istorijske karte, karte sveta, prikaze istorijskih događaja, rekonstrukcije istorijskih artefakata i mesta i ilustrujem istorijske knjige. Između ostalog, ilustrovao sam 2 bestselera - jedan u Rumuniji i jedan u Luksemburgu.

Poslednjih nekoliko godina, pored svog umetničkog poziva, počeo sam da držim časove umetnosti velikom broju studenata širom sveta.

Raspored radionica

Dan 1

Dan 2

Dan 3

Dan 4

Naučićete osnove vodene pozlate, napraviti prve korake kroz istoriju ove tehnike i postepeno ću vas upoznati sa tehnikom vodene pozlate. Podeliću sa vama saznanja o poreklu ove tehnike, o materijalima koje treba koristiti, kao i o onima koje treba izbegavati. Započećemo upoznavanje sa postupcima šmirglanja i poliranja. Upoznaćete se sa različitim vrstama šmirgli, sa razlikama između njih, kako i sa tim kako da izaberete adekvatnu šmirglu i koje vrste šmirgli treba izbegavati. Govorićemo o vrstama vodene pozlate i razlikama između njih. Od prvog dana ćete početi da pripremate površinu za vodenu pozlatu i nanosite bolus na dasku.

Upoznaću vas sa recepturom i procesom pripreme sastojaka. Govorićemo o svim materijalima koji se koriste u našoj recepturi i ulozi svake komponente. Takođe ćete naučiti da razlikujete vrste zlata i debljinu zlatnih listića. Naučićete da prepoznajete zlato i kako da ne odaberete pravo zlato za poliranje.

Govorićemo o brendovima koji su pouzdani, a takođe ćemo naučiti o razlikama između jednoslojne pozlate, dvoslojne pozlate i troslojne pozlate. Naučićete i kako da odredite broj karata, šta karat podrazumeva i kako izračunati količinu zlata koja je potrebna za velike površine.

Kamen ahat: vrste, oblici, kako odabrati pravi kamen za različite zadatke, kako pravilno koristiti ahat. Koji ahat je dobar za vas i zašto, a koji ahat je loš i zašto.

Vrste štavljene kože, kako odabrati adekvatnu štavljenu kožu i kako uočiti razliku između prirodne i sintetičke. Koja je uloga štavljene kože u procesu vodene pozlate.

Početak procesa vodene pozlate. Trećeg dana biće reči o svim problemima u kontekstu pozlate sa kojima se suočavamo u praksi. Ja ću vam pomoći da rešite probleme i voditi vas do rešenja. Daću vam savete i upoznati vas sa „trikovima“ za svaku situaciju dok budemo vežbali. Biće mnogo situacija u kojima ćete se tokom ove tehnike iznenaditi neuspehom. Ponekad ćete možda biti na granici očajanja. Biću tu i pomoći ću vam da razumete šta treba uraditi.

Završetak kursa o vodenoj pozlati i priprema za izradu umetničkih dela.

All Videos

All Videos

Logo Art Centrala.png
bottom of page